| | |

Hva skal koronasertifikatet egentlig brukes til?

Frem til nå har vi levd i et land hvor vi kan bevege oss fritt og gjøre hva vi vil innenfor lovens rammer. Sertifikatet vil begrense denne muligheten. Visse krav må være oppfylt før du kan gå hvor du vil. Og selv om du har et gyldig pass i dag er det ikke sikkert at det vil være grønt om noen måneder.

Myndighetenes innføring av koronasertifikat vil føre til en splittelse av samfunnet hvor en gruppe av befolkningen blir utestengt fra arrangementer og aktiviteter. Omtrent 8 prosent av voksne nordmenn er uvaksinerte. Sannsynligheten er stor for at flere i din vennekrets og familie er blant dem som ikke får gå på café og restaurant, reise med kollektivtransport eller delta på kulturarrangementer som konserter og festivaler når et slikt pass blir innført.

Frem til nå har vi levd i et land hvor vi kan bevege oss fritt og gjøre hva vi vil innenfor lovens rammer. Sertifikatet vil begrense denne muligheten. Visse krav må være oppfylt før du kan gå hvor du vil. Og selv om du har et gyldig pass i dag er det ikke sikkert at det vil være grønt om noen måneder.

 To doser er ikke nok

Selv om du er fullvaksinert med to eller flere doser nå, vet vi i dag at du innen kort tid må ta nye doser for at du skal kunne beholde et gyldig koronasertifikat. I flere land regnes man ikke som fullvaksinert uten tre doser.

Kravene som gjelder i dag vil ikke nødvendigvis være de samme i fremtiden. Om du har to doser med en koronavaksine som er midlertidig godkjent i Norge vil passet ditt sannsynligvis være gyldig nå. Men dette kan raskt endre seg. EUs nye krav fra 1. februar er at du må ta en ny dose innen ni måneder etter andre dose. Har du ikke vaksinert deg med en oppfriskningsdose innen 270 dager vil ikke passet være gyldig. Dette er i strid med FHIs anbefalinger i Norge, hvor oppfriskningsdosen ikke anbefales friske personer under 45 år. Ved en glipp ble EUs nettsider oppdatert med ny informasjon 14. januar også for Norge. Der sto det at reglene for oppfriskningsdosen gjaldt for å ha godkjent koronasertifikat også i Norge. Informasjonen ble raskt fjernet igjen.

I andre land er det altså ikke gitt at to doser vil være nok for ferdes fritt. 16. desember i fjor stengte Frankrike ned for innbyggere over 65 år som ikke hadde tatt dose tre. I Israel er det for mange innbyggere nå nødvendig med en fjerde dose. 6 måneder etter den tredje dosen har du ikke lenger grønt pass. I tillegg til å være et av landene som har høyest oppslutning rundt vaksinen, og strenge krav for å få gyldig pass, er også Israel et av landene med flest smittetilfeller. Til tross for den høye vaksinasjonsdekningen øker antallet covid-19-infeksjoner i Israel, med 70 429 nye infeksjoner rapportert i gjennomsnitt per dag, ifølge Reuters. 

Hvis et pass som gir visse rettigheter til de vaksinerte skulle bli innført, vil det kun være de som er fullvaksinerte på det tidspunktet det gjelder som får dra nytte av det. Og definisjonen på fullvaksinert endrer seg. 

Digitale betalingstjenester

Det vil være enkelt å koble koronasertifikatet opp mot betalingstjenester og banktjenester. I noen land, kan man laste sertifikatet inn på Google Pay og Apple Pay. I Norge tilbød Vipps seg å bruke sin teknologi i utviklingen av koronasertifikatet. Mastercard var tidlig ute med å legge planer for hvordan de kunne lage helsepass basert på koronatester og vaksinasjonsstatus. President i AZ Payments, Rick Oglesby opplyser om at teknologien brukt for å behandle elektronisk betaling passer godt med konseptet om et digitalt helsepass. Man trenger bare å laste det allerede eksisterende systemet med helseopplysninger.

Se for deg at du må ha alle regninger betalt for å kunne slippe inn på en matbutikk. Om du har rødt sertifikat vil ikke dørene åpne seg. Det er et hypotetisk scenario, så klart. Men muligheten ligger der.

National Health Security (NHS), det statlige helsevesenet i Storbritannia, skrev på sin nettside at det engelske passet kan lagres i Apple Wallet på Apple smarttelefoner og i Google Wallet ved å ta i bruk Google Pay. De opplyste om hva slags informasjon som vil samles og der sto det blant annet: «Det som kan registreres er informasjon om individets familie, dets livsstil og sosiale omstendigheter, etnisitet, genetisk og biologisk informasjon, samt kriminelle domfellelser og kriminelle handlinger man er siktet for.»

Det nevnte avsnittet er nå fjernet fra NHS sin nettside, men kan finnes på waybackmachine, en nettside hvor man kan lagre informasjon på nettet. Slik ser informasjonen på nettsiden ut 

I Australia jobbes det nå med å utvikle et digitalt sertifikat for betalinger, kalt «trusted digital identity bill». Det blir lagt frem som et system som skal gjøre transaksjoner enklere, og forhindre korrupsjon. En urealistisk utopi. Det virker ikke som om myndighetene har tatt med i betraktningen faren for at et slikt system kan bli hacket og misbrukt.

Overvåking

Edward Snowden pekte tidlig på muligheten for at koronasertifikatet kan bli brukt til overvåking. Han sier det er typisk at mens det opprinnelige problemet forsvinner, blir kontrolltiltakene værende. Det skjedde etter 11. september 2001, og det kan skje etter pandemien. Under krigen mot terror ble ekstraordinære tiltak innført – tiltak som vi senere anså som en normal del av hverdagen – og over tjue år senere kan ikke myndighetene vise at tiltakene har klart å stoppe en eneste terrorist! (Utdrag, Videointervju, Edward Snowden:

Vi blir fortalt at koronasertifikatet kun skal være i bruk en kort periode for å få bukt med smitten. At det skal brukes for å holde samfunnet åpent, og ikke til å stenge ned. Men hva om det ikke blir sånn? Vi har sett at andre tiltak har blitt forlenget langt utover det som var planlagt. Da landet stengte ned den 12. mars 2020 var den opprinnelige planen å stenge ned i to uker for å hindre overbelastning av sykehusene. Tiltaket ble forlenget, og vi lever fortsatt med delvis nedstenging.

Det er mulig at vi innfører tiltak som vil være permanente deler av både våre og våre barns liv. Når koronasertifikatet først er tatt i bruk, blir det mye vanskeligere å avvikle det. Vi vet at koronasertifikatet ikke bidrar til å hindre smitte. Du kan bli smittet og smitte videre, selv om du er vaksinert. Både i Norge og andre land har vaksinerte vært årsak til store smitteutbrudd. Da Singapore stengte ned i mai 2021 på grunn av et smitteutbrudd på Changi-flyplassen, var det en vaksinert ansatt som var smittebæreren. Han smittet andre ansatte ved flyplassen, og 19 av 28 som fikk påvist viruset var fullvaksinerte. I Norge ble både pasienter og ansatte smittet på Ahus, etter at en fullvaksinert pasient med covid-19 ble innlagt. 6 smittede pasienter døde i etterkant av utbruddet. (Det er ikke bekreftet at covid-19 var dødsårsak i alle tilfellene.) For ikke å nevne smitteutbruddet ved restauranten DS Louise på Aker Brygge i Oslo, hvor alle var vaksinerte og 140 gjester ble smittet. 80 av dem med varianten omikron.

Koronasertifikatet er et ekstremt inngripende tiltak. Det vil få betydning for alle, både vaksinerte og uvaksinerte. I tillegg innebærer det farer og risikoer, og mange av dem kan vi ikke forestille oss i dag. Vi har tillit til våre myndigheter i Norge, og vi stoler på at regjeringen ikke vil misbruke sin makt. Hva skjer om den politiske situasjonen endres, og mennesker med mindre gode intensjoner får plass ved roret? Da er det innført et kontroll- og overvåkingssystem som lett kan taes i bruk, og det vil ramme alle. Både voksne og barn. Vaksinert eller uvaksinert. Og de ved makten sitter med retten til å definere hvilken gruppe du tilhører. Er det en frihet du ønsker å gi fra deg? Det er nå vi har valget.

Mer informasjon og kilder:

EUs regler om koronasertifikat: https://www.fhi.no/nyheter/2022/endringer-i-gyldighet-i-koronasertifikatet/)

Frankrike stenger ned for innbyggere over 65: https://www.france24.com/en/europe/20211215-french-adults-over-65-without-a-covid-booster-shot-to-lose-health-pass-benefits/

Coronapass i Israel: https://corona.health.gov.il/en/green-pass-lobby/green-pass-info/

Covid-19 infeksjoner i Israel: https://graphics.reuters.com/world-coronavirus-tracker-and-maps/countries-and-territories/israel/

Innlegg fra Vipps: https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/gWpnnk/digitale-vaksinepass-foer-sommeren-bruk-teknologien-vi-har 

Mastercard: https://www.americanbanker.com/payments/news/mastercard-brings-tech-and-scale-to-vaccination-passport-projects

Trusted digital identity bill: https://www.digitalidentity.gov.au/sites/default/files/2021-09/Trusted%20Digital%20Identity%20Bill%202021%20exposure%20draft.pdf

Waybackmachine: https://web.archive.org/web/20210518103012/https://covid-status.service.nhsx.nhs.uk/help/privacy-notice/

Informasjon om koronapasset nå, uten avsnittet som ble fjernet: https://covid-status.service.nhsx.nhs.uk/help/privacy-notice

EUs regler om koronasertifikat – https://www.fhi.no/nyheter/2022/endringer-i-gyldighet-i-koronasertifikatet/

Se hele intervjuet med Snowden her: https://youtu.be/9we6t2nObbw

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments