| | |

Støtt garantistene for vårt opplyste demokrati mens vi har dem

Når de som forvalter vår tillit svikter og vi får høre om det offentlig, er dette gjerne takket være en varsler som stakk nakken frem. Noen ganger med livet som innsats, og knalltøffe represalier og svertekampanjer som lønn.

I dag er siste dag i en rettshøring i London, der USA krever #JulianAssange utlevert for “spionasje”. Lykkes de, kan han ende i et mørkt amerikansk hull livet ut – til avskrekkelse for andre som bærer på ubehagelige opplysninger om en stat eller offentlig instans, som allmennheten bør kjenne til.

Bilde 1, kreditert gruppen ‘Free Julian Assange Global Protest’ på facebook.

Amnesty (1) og Norsk Pen (2) er forbilledlig klare på at hvis så skjer, blir det en svart dag for presse- og ytringsfriheten. Hvis færre våger å varsle, betyr det færre avslørte forhold som direkte eller indirekte rammer oss selv. Og enda mindre respekt for lover og regler fra de som trives i skyggen.

Hvor er mediene, angår ikke dette dem? ble professor em. Rune Ottosen spurt (3).

– Det er ganske stille. Norske medier har for eksempel i liten grad dekket den kommende rettssaken som starter snart [høringen som begynte i går, og avsluttes i dag], men det er jo ikke for sent. Klassekampen har dekket saken, og Ny Tid har jo dekket saken over tid. Det har blitt skrevet ledere som slår fast at han ikke bør utleveres, ikke mange, men noen. Og så har det jo vært noen notiser. Men mye av dette er jo knyttet til negative ting om Assange. Det virker ikke som det er noe vilje til å gå journalistisk inn i de prinsipielle spørsmålene rundt dette, og nettopp presedensen det kan skape. Lekkasjer, som man mener skal være kriminelt her, printes jo hele tiden. Det er en helt vanlig del av undersøkende journalistikk. Så det er veldig synd at de ikke ser at dette kan få vidtgående konsekvenser for deres egen framtid.

Bilde 2, Norsk Pen. Fra støttemarkering for Julian Assange utenfor Stortinget 22.oktober.

Rødt er som vanlig å regne med når det kommer til åpenhet og ytringsfrihet, og har opprettet en paralamentarisk støttegruppe for varsleren (4). Men hvor er Venstre? SV? KrF? MDG? Ap, eller i det minste AUF? Og de andre ungdomspartiene?

Og i hvilken kø stiller du? I den som aktivt står opp for ytringsfriheten? Eller bak en taus norsk presse som tar pressefriheten for gitt, om vi bare føyer oss pent inn i den allierte folden, og tusler stille videre i korridorene (5)?

Vern om ytrings- og pressefriheten. Vern om Assange. Støtt Rødts initiativ, uansett hvilken farge du foretrekker. Friheten bærer alle farger. #FreeJulianAssange

Referanser:

1. https://www.amnesty.org/en/latest/news/2021/10/how-the-us-pursuit-of-julian-assange-is-a-distraction-from-impunity-for-war-crimes/

2. https://norskpen.no/nyheter/stottemarkering-for-julian-assange/

3. https://steigan.no/2021/10/hvem-blir-den-neste-intervju-med-rune-ottosen-om-assangesaken/

4. https://www.dagsavisen.no/nyheter/politikk/2021/10/27/danner-norsk-stottegruppe-for-julian-assange/

5. https://www.facebook.com/fredrik.solvang/posts/10165487574405567

Støtt Pen i kampen for ytringsfriheten:

https://norskpen.no/stott-oss/

Artikkelen ble først publisert på Facebook: https://www.facebook.com/torleif.donnestad/posts/10224133233491702

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments