| | |

Var det virkelig en god beslutning å legge ned kobbernettet?

Sikkerhet, beredskap og erstatningsløsninger til besvær. Telenor har fått lov til å bestemme at kobbernettet skal legges ned.

Mange sitter igjen med et eller flere problemer. Har du trygghetsalarm, så må du fikse det! Har du annen alarm knyttet til fasttelefon, så må du fikse det! Det er en lettvint måte å avslutte en tjeneste på? Alt som har virket «i alle år» må nå fikses på en annen måte, og det overlates til den enkelte. Det er også den enkelte som må betale for nye løsninger som følger av Telenors beslutning om å legge ned kobbernettet.

Alle som har fasttelefon i dag har fått brev fra Telenor, med dato for når telefonforbindelsen forsvinner. I brevet har de også forslag til hvordan man kan få en ny «fasttelefon». https://www.telenor.no/privat/artikler/internett/kobbernett-fasttelefon/  

Det er bare det, at det er ingen «fasttelefon» – det er en mobiltelefon, bare at den er så stor og klumpete at du ikke får den i lomma. Telenor kaller det ikke en mobiltelefon, men «Mobil Hjemmetelefon. Fasttelefon levert over mobilnettet». Kanskje regner de med at folk ikke forstår at det er en mobiltelefon når de vrir og vrenger sånn på beskrivelsen? 

Her er noen problematiske sider ved erstatningsløsningen Telenor tilbyr:

Denne «fasttelefonen» de tilbyr har en 20 cm lang antenne – det er altså en mobiltelefon som avgir stråling. Skal gamle, sengeliggende ha denne stående på nattbordet 24/7? Det står ingen steder at den avgir helseskadelig stråling, ingen advarsler slik man tross alt finner i bruksanvisningen til mobiltelefonene (dersom man leter… vel å merke). Man advares jo mot å ha mobiltelefonen på soverommet; strålingen forstyrrer søvnen.  

Fasttelefonen er et felles kontaktpunkt i hjemmet, de yngste i familien kan ringe hjemmefra hvis de er for små til å ha egen mobil. Barnas venner behøver ikke ringe til din mobil og du kan ringe hjem til barna dine og sjekke at de har kommet hjem. Hjemmetelefonen er også grei å ha når kontantkortet eller batteriet på mobilen er tomt. Hvis barna skal bruke fasttelefonen, så må den ikke avgi helseskadelig stråling!

Det er små knapper med små tall – ikke alle klarer å treffe de knappene de har tenkt å treffe, og ikke alle klarer å se hvilke tall som står på knappene. Har Telenor glemt å tenke på at det finnes svaksynte, eldre med dårlig syn og mennesker som skjelver?  

Man må altså kjøpe et nytt apparat – og så står det at man får nytt telefonnummer og et abonnement som koster kr 229 per måned. Det står IKKE at dersom man har et mobilabonnement, så kan man ha et tvillingkort til den nye «fasttelefonen». Mange vil gjøre som Telenor sier, og skaffe seg en slik «fasttelefon», få et mobilnummer til og en kostnad på kr 229 per måned. Hvorfor står det ikke noe om mulighet for tvillingkort? Er det for å lure flest mulig til å betale for et ekstra abonnement?  

Hvorfor kan man ikke fortsette å bruke de gamle fasttelefonene? Med store knapper, tydelige tall og uten antenne som stråler? For det finnes slike løsninger. Nei, Telenor er nemlig utsolgt på koblingen man trenger mellom ruteren og de gamle apparatene. Kunne man ikke i det minste forventet at Telenor ventet med å legge ned kobbernettet til de kunne levere slike koblinger?  

Det som også forundrer, er at kobbernettet er et ekte redundant nett, som er utbygd over hele landet og som er den eneste kommunikasjonen som fungerer når strømmen har vært borte noen timer. Når alle batterier er tomme for strøm, det være seg mobiltelefonene eller mobilmastene, så sitter folk igjen uten kontakt.  

Med tanke på sikkerhet og beredskap – er dette lurt? 

Kobbernettet ble dessuten bygd ut for våre (skattebetalernes) penger. Er det da virkelig greit at et privat selskap legger det ned, når det nettopp er en så mye sikrere løsning ved eventuelle kriser der strømmen forsvinner? Det er også urimelig at Telenor som er et privat selskap bygget opp på monopolet på fastnettet, skal ha anledning til å forvalte deler av vår nasjonale infrastruktur basert på bedriftsøkonomiske prinsipper.

Det finnes andre alternativer enn Telenor.
Et annet alternativ er for eksempel Telio: https://www.telio.no/privat/artikkel/hva-er-bredbandstelefoni/ Telio har denne koblingen man trenger.

Ha det, Telenor.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments