Hjernevasket og detaljstyrt i halvannet år

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
manipulation

Spesialist i klinisk psykologi Fanny Duckert beskriver i et intervju på Dagsnytt18 hvordan nordmenn har blitt hjernevasket. Hun forteller om ensrettet informasjon som systematisk er foret inn i befolkningen og hva dette gjør med oss. Uttalelsene fra psykolog Fanny Duckert fant sted i Dagsnytt18 mandag 27. 09.2021

Dette innslaget er vel verdt å få med seg. For etter gjenåpningen av Norge 24. september kan det virke som landet også har åpnet opp for ordbruk og uttalelser vi ikke så ofte hører på statskanalen. 

Uttrykkene hjernevask, ensretting, detaljstyring, automatisert adferd, skremsel som effektivt verktøy og lovlydige nordmenn kommer som perler på en snor. 

Dette er tydeligvis sjelden kost for reporter Espen Aas som uttaler: «men hjernevasket, det var da kraftig?» 

Hvorpå Fanny forklarer: «ja, det har vært ensrettet informasjon, som systematisk er foret inn i befolkningen med veldig detaljerte anvisninger og klare definisjoner av hva som er farlig og ikke. Det som skjer med oss da, er at alt er flyttet inn i den automatiserte delen av hjernen. Når noen tar det ut blir det et svært tomrom. Og vi har jo ikke skriftlige oppskrifter på hvordan vi skal oppføre oss nå. Vi skal bare slippe det løs. Og da blir du lett fomlete og usikker. Hvor trygt er det egentlig?»

Helsedirektør Bjørn Guldvåg sier seg «enig med Fanny Duckert i at vi har automatisert en form for adferd som vi nå må venne oss til å gjøre annerledes igjen.»  

På det litt kritiske spørsmålet fra reporteren om at «dere har jo vært opptatt av å være konstant bekymret i halvannet år”, svarer Guldvåg: «ja bekymret på riktig nivå. Vi må jobbe ut fra at en pandemi er en alvorlig hendelse, og at vi skal beskytte. I det skaper vi også naturligvis frykt og angst. Det har ikke vært intendert fra vår side, men det har vært uunngåelig i en sånn situasjon at vi også får det.» 

 Avslutningsvis sier psykolog Duckert, “det vi også må være forberedt på er at noen har blitt litt låst i angst nå. I helseangst og smitteangst. Og det er klart at noen av de mest effektive verktøyene for helsemyndighetene er å skremme oss. Denne usynlige faren som er der og er overalt. Er du en litt engstelig type og har du fantasier.. Den realitetstester ikke noe. Og at vi må leve med det”.

Tusen takk til NRK for et opplysende innslag på Dagsnytt18. Etter halvannet år med ensrettet informasjon og hjernevask har vi et stort behov i dette landet for større åpenhet og bredde i samfunnsdebatten. Vi ser frem til flere innslag av samme slag. 

Se dagsnytt 18 – mandagens klipp her

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Gå ikke glipp av viktige nyheter og kommende arrangementer. Abboner på vårt nyhetsbrev

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå ikke glipp av viktige nyheter og kommende arrangementer. Abboner på vårt nyhetsbrev

Mest leste

Redaktøren anbefaler

Skroll til toppen